Alnus Yatırım, BİST-100 endeksinin dünkü işlem gününe; 52,33 puanlık yükselişle başladığını bildirdi. Yapılan analizde şu açıklamalar yer aldı:
"BİST-100 endeksi, dünkü işlem gününe; 52,33 puanlık yükselişle başladı. Gün içerisinde yaklaşık 170 puanlık aralıkta dalgalı seyir oluşan endekste, kapanışa doğru alıcılı işlemlerin ağır basmasıyla; yüzde 0,81 oranında yükselişle 9.475,21 puandan seansı noktaladık. Endeksin işlem hacmi; 103,9 Milyar TL düzeyinde gerçekleşti. Puan bazında endekse en fazla pozitif etki eden şirket hisseleri ise; ASELS, BIMAS ve AKBNK oldu.
Dün, yurt içi ekonomik takvimde tüm dikkatler; TCMB Başkanı Dr. Fatih Karahan’ın sunumuyla açıklanacak olan, senenin ikinci Enflasyon Raporundaydı. Dezenflasyon sürecinin başarısına dikkat çekilen sunumda, süreçteki olası bir bozulma durumunda ek sıkılaştırma yapma mesajı da verildi. TCMB Başkanı Karahan, piyasaların dikkat kesildiği yıl sonu senelik manşet enflasyon(TÜFE) tahminlerine ilişkin olarak; 2025 yılı öngörülerini orta noktası yüzde 24,0 düzeyinde olmak üzere yüzde 19 ila yüzde 29 aralığında koruduklarını ve 2026 yılına ilişkin tahminlerini de orta noktası yüzde 12,0 olmak üzere yüzde 6 ila yüzde 18 aralığında sabit bıraktıklarını açıkladı.
Yurt içi ekonomik takvimde, dün ayrıca; TCMB’nin açıkladığı Reel Kesim Güven Endeksi ve İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı verilerini izledik. Mayıs ayında mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi; bir önceki aya göre 2,2 puan azalarak 98,6 seviyesinde gerçekleşme gösterirken, İmalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış Kapasite Kullanım Oranı ise; bir önceki aya göre 0,5 puan artarak yüzde 75,1 oldu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, dün yapmış olduğu açıklamalarda: Kredi Garanti Fonu eliyle üretim ve istihdamı destekleyecek yeni bir kredi destek paketinin devreye alınacağına dair açıklama ise, katalizör arayan piyasalar açısından umut vericiydi. Dünya Çelik Birliği tarafından dün açıklanan verilere göre; Nisan’da küresel ham çelik üretimi yüzde 0,3 oranında azalışla 155,7 Milyon Ton düzeyine gelirken, Türkiye’nin üretimi ise yüzde 7’lik artışla 3,0 Milyon Ton seviyesine yükseldi.
Dünya Çelik Birliği tarafından dün açıklanan verilere göre; Nisan’da küresel ham çelik üretimi yüzde 0,3 oranında azalışla 155,7 Milyon Ton düzeyine gelirken, Türkiye’nin üretimi ise yüzde 7’lik artışla 3,0 Milyon Ton seviyesine yükseldi.
Dünkü işlem gününde, küresel piyasalarda ise; ABD Başkanı Donald Trump’ın vergi yasa tasarısının, revizeye maruz kaldıktan sonra Temsilciler Meclisi’nden sadece 1 oy farkla(214’e karşı 215) da olsa geçmesi günün önemli gündem maddelerinden birisiydi. Ancak, Senato oylaması öncesinde pakette yeni revizyonların talep edildiğine dair belirsizlik içeren haber akışlarıyla; beklentilerden iyi gelen ABD PMI verilerinden destek bulan piyasalardaki yükseliş isteği sınırlandı. Dün, Avrupa’da açıklanan öncü PMI dataları ise büyük oranda vasat görünüm çizdi.
Yeni günde şu an için Avrupa ve ABD’nin majör vadeli endeksleri kararsız(yatay) bir görünüm içerisinde yer alırken, Asya tarafındaki majör borsa endekslerinde ise şu an alıcılı bir fiyatlama hakim. BIST-100 endeksinin, yeni işlem gününe ‘pozitif’ bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. Yurt içi ekonomik takvimde; TCMB’nin açıklayacağı Mayıs ayına ilişkin Sektörel Enflasyon Beklentileri ve yine TCMB ve BDDK’dan gelecek olan haftalık Para, Banka ve Menkul Kıymet İstatistikleri takibimizde olacak. Majör ekonomilerin çoğunda önemli dataların açıklanacağı küresel tarafta ise; ticaret savaşları, jeopolitik riskler ve ABD’deki yeni vergi tasarısına dair haber akışları da yine önem arz edecek."
Hibya Haber Ajansı
© Copyright 2025 Hibya TV Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.