Alnus Yatırım'ın haftalık piyasa analizi şu şekilde:
"Küresel tarafta, bu haftaya; önceki Cuma akşamı, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s ‘in, artan borç çevirme riskleri nedeniyle ABD’nin kredi notunu bir basamak düşürmesinin şoku ile başladık. Ayrıca, bu Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçilerin Moody’s ‘in kararına rağmen ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni vergi tasarısını alt komisyondan geçirerek oylama gündemine alması da; özellikle ABD borsalarında oynaklığa neden oldu. Bu kapsamda, tahvil yatırımcısının azalan iştahıyla beraber Çarşamba akşamı gerçekleştirilen 20 yıllık tahvil ihalesinde talep düşük kalınca; yükselen tahvil faizleri ABD borsalarını baskı altına aldı.
Tüm tartışmalara rağmen, Trump’ın ‘büyük ve güzel’ olarak tanımladığı yasa tasarısı bazı revizeler ile Temsilciler Meclisi’nden kıl payı(214’e karşı 215 oy ile) geçti. Senato sürecinde ise, yasanın onaylanması için yeni değişikliklerin gerekeceğine dair Cumhuriyetçilerin içerisindeki tartışmalar dikkat çekti. Ticaret savaşları konusunda ABD ve Çin’in önceki hafta vardığı mutabakata karşın, ABD’nin diğer ülkelere yönelik olarak: Huawei'nin Ascend AI(yapay zeka) çiplerini kullanmaları halinde ihracat kontrollerini ihlal etme riskiyle karşı karşıya kalacaklarına dair açıklaması da, Çin tarafında tepkiye neden odu ve karşıt yaptırım uyarısında bulunuldu.
Jeopolitik riskler tarafında ise; Rusya-Ukrayna savaşının sona erdirilmesi için ABD Başknı Trump ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in Pazartesi günkü telefon görüşmesinin ardından, Rusya’nın memorandumuna Ukrayna‘nın ne tepki vereceği merak edilirken; Trump’ın, Avrupalı liderler ile yaptığı görüşmede Putin’in barış anlaşması için hazır olmadığını söylediğine dair WSJ haberi tedirginliğe neden oldu.
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle Pazartesi günü piyasaların tatilde olduğu iç tarafta, Salı gününden itibaren veri akışının yoğun olduğu ekonomik takvimde dikkatler; Perşembe günü TCMB Başkanı Dr. Fatih Karahan’ın sunumu ile açıklanacak olan, senenin ikinci ‘Enflasyon Raporu’ndaydı. Dezenflasyon sürecinin başarısına dikkat çekilen sunumda, süreçteki olası bir bozulma durumunda ek sıkılaştırma yapma mesajı da verildi. TCMB Başkanı Karahan, piyasaların dikkat kesildiği yıl sonu senelik manşet enflasyon(TÜFE) tahminlerine ilişkin olarak; 2025 yılı öngörülerini orta noktası yüzde 24,0 düzeyinde olmak üzere yüzde 19 ila yüzde 29 aralığında koruduklarını ve 2026 yılına ilişkin tahminlerini de orta noktası yüzde 12,0 olmak üzere yüzde 6 ila yüzde 18 aralığında sabit bıraktıklarını açıkladı.
Önümüzdeki hafta, küresel çapta fiyatlamalar açısından yine; ticaret savaşları ve jeopolitik gelişmeleri dikkatle takip edeceğiz. Ayrıca, bir çok büyük ekonomide açıklanacak olan verilerle birlikte; majör merkez bankalarının yaklaşan para politikası toplantılarına dair oluşabilecek beklentiler piyasalarda oynaklıklara neden olabilir. Keza, ABD’deki yeni vergi tasarısı konusundaki gelişmeler ve ülkedeki tahvil ihaleleri de; piyasalar açısından kritik olacak.
İç tarafta ise, küresel ekonomiye etki edebilecek gelişmelerin yanı sıra; bu hafta açıklanan yeni Enflasyon Raporu’na dair uluslararası kurumlardan gelebilecek tepkiler kritik olacak. Yine, 1.Çeyreğin GSYİH büyüme verisi gibi önemli dataları da; TL varlıklarındaki olası fiyatlamalar ve TCMB’nin para politikasına etkisi açısından izleyeceğiz."
Hibya Haber Ajansı
© Copyright 2025 Hibya TV Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.