Reklam
Tarih : 2025-10-09 16:28:17

Çin, stratejik ham maddeler ve ileri teknoloji ürünlerine ihracat kontrolü getirdi

Çin Ticaret Bakanlığı ve Gümrük Genel İdaresi, süper sert malzemeler, nadir toprak element ekipmanları ve ham maddeleri ile lityum batarya teknolojisine yönelik ihracat kontrol önlemlerini açıkladı.

Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, 8 Kasım'dan itibaren yürürlüğe girecek olan düzenleme uyarınca süper sert malzemeler, nadir toprak elementleriyle ilgili ekipman ve ham maddeler, holmiyum dahil olmak üzere beş adet orta ve ağır nadir toprak elementi, lityum batarya ve sentetik grafit anot malzemelerin ihracatı onay olmaksızın gerçekleştirilemeyecek.

Bakanlık, nadir toprak elementlerinin madencilik, eritme ve ayırma, metal eritme, manyetik malzeme üretimi ile ikincil kaynaklardan nadir toprak elementlerinin geri kazanımı ve kullanımıyla ilgili teknolojiler ve bunların taşıyıcılarının ihracatının da onay olmaksızın gerçekleştirilemeyeceğini belirtti.

Bakanlık tarafından yayımlanan ayrı bir açıklama uyarınca, denizaşırı kuruluşlar ve bireylerin belirli nadir toprak elementleriyle ilgili maddeleri Çin dışındaki herhangi bir ülke veya bölgeye ihraç etmeden önce sivil ya da askeri olarak çift kullanımlı ürünler ihracat lisansı almaları gerekiyor. Bakanlık sözcüsü, nadir toprak elementleriyle ilgili maddelerin çift kullanımlı doğası nedeniyle, “ihracat kontrolü uluslararası alanda yaygın olarak benimsenen bir uygulamadır” ifadesini kullandı.

Sözcü ayrıca, Çin hükümetinin ilgili yönetmeliklere uygun olan başvuruları onaylayacağını, ihracat lisans gerekliliklerinden muaf tutulacak başvurular arasında ise insani yardım, acil tıbbi müdahale, halk sağlığı acil durumları ve afet yardımı kapsamında olanların yer aldığını açıkladı.

  Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2025 Hibya TV Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.