Reklam
Tarih : 2025-05-09 13:57:15

Alnus Yatırım'dan sanayi üretimi değerlendirmesi

Alnus Yatırım'ın değerlendirmesinde, "Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK)’nun, bugün açıkladığı veri setine göre; 2025 Mart ayı Sanayi Üretimi’nde yüzde 3,4 oranında artış görüldü. Bu veri sonrasında, senelik bazda da; önceki ayda(2025 Şubat) gerçekleşen yüzde 1,9’luk daralma düzeyinden, yüzde 2,5’lik büyüme seviyesine gelindi. Aylık bazda Sanayi Üretiminin alt kırılımlarını incelediğimizde; 12 alt sektörün sadece 3 tanesinde daralma görülürken, 9 tanesinde ise artış ortaya çıktı. En yüksek artış; yüzde 43,4 ile Yüksek Teknoloji sektöründe yaşanırken, bu sektörü yüzde 12,7 ile Sermaye Malı ve yüzde 8,2 ile de Madencilik ve Taş Ocakçılığı sektörleri izledi. Sanayi Üretiminde aylık bazda düşüş görülen alt sektörler ise; yüzde 3,5 ile Elektrik, Gaz, Buhar, yüzde 2,8 ile Dayanıklı Tüketim Malı ve yüzde 0,6 ile de Enerji oldu." denildi.

Senelik bazda 12 alt sektörün 10 tanesinde artış yaşanırken, 2 tanesinin ise daraldığını belirtildiği değerlendirmede, "En çok artışın yaşandığı alt sektörler; yüzde 8,4 ile Enerji, yüzde 8,2 ile Sermaye Malı ve yüzde 6,1 ile de Elektrik, Gaz, Buhar oldu. , Senelik bazda daralma(-) yaşanan sektörler ise; yüzde 5,7 ile Dayanıklı Tüketim Malı ve yüzde 1,7 ile Ara Malı olarak gerçekleşme gösterdi." ifadelerine yer verildi.

Ayrıca şu bilgiler aktarıldı:

"Sanayi Üretimi’nde, 2025 Mart ayında görülen yüzde 3,4 oranındaki yükseliş; Şubat ayındaki düşüşün baz etkisini ve operasyonel olarak bir çok sektördeki iyileşmeyi yansıtmakta. Bu sektörlerin başında, Otomotiv alt sektörünün büyük oranda desteklediği Yüksek Teknoloji gelmekte. Şöyle ki Otomotiv alt sektörü, 2024 Kasım ve Aralık aylarındaki önden yüklemeli(2025 yılı başındaki vergi, resim, harç ve olası fiyat zamlarından kaçınmak için) yüksek satışlar sonrasında; Ocak ve Şubat’ta daha düşük satış ve üretim rakamları göstermişti.

Diğer yandan, Ticaret Bakanlığı’nın dış ticaret verilerine göre; ihracat tarafında da Ocak ve Şubat aylarında görece zayıflık görülmüştü. Küresel ticaret savaşları endişeleri ile Dünya ticaret hacminde ortaya çıkan önden yüklemeli işlemlerin desteklemesiyle Mart ayında ihracatımızda yüzde 12,8’lik aylık artış olması da, Sanayi Üretimimiz açısından destekleyici bir görünümüne işaret etmekte.

Nisan ayı verisine gelecek olursak, Mart ayı ortasından sonra iç tarafta oluşan oynaklık ve Nisan ayı ihracatında aylık bazda ortaya çıkan yüzde 10,6’lık azalış gösteriyor ki; Nisan ayı verileri, Mart ayından kötü gerçekleşmeler gösterebilir. Yine, ticaretsavaşları endişeleri ile bir çok ülkede korumacılık tedbirlerinin devreye alınmaya başlaması da; ileriye dönük olarak riskleri canlı tutmakta. Öte taraftan, 17 Nisan tarihinde TCMB’nin yapmış olduğu faiz artırımını ve muhtemel olarak Temmuz ayına kadar devam edecek bu döngünün etkilerini ise; Mayıs, Haziran ve Temmuz ayı Sanayi Üretimi verilerinde gözlemleyebileceğimizi düşünüyoruz."

  Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2025 Hibya TV Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.